Moje morče

13. února 2009 v 14:12 | Charles |  zvířata

Rozhodla jsem se, že přiložím článek do rubriky Zvířata a k tomuto účelu jsem si vybrala za zvířátko morče.
Asi před čtyři lety jsem jedno měla: Byla to holka se jménem Drsnáček a byla strašně roztomilá.

Bohužel brzy umřela na nějakou nemoc a tak sme ji pochovali u babičky an louce a pobrečeli si při tom...... Chudinko moje malá....a abych uctila tvoji památku a poděkovala ti, že jsi bylla věrným společníkem naší celé rodiny věnuji ti tento článek!



Morče je hlodavec, který má svou domovinu v Jižní Americe, zde jdou ještě zahlídnout ve své plné divoké kráse.

Nyní je morče chováno převážně jako domácí mazlíček a je velmi oblíbené u dětí.

Před jeho pořízením, by jsme si měli ale rozmyslet, jestli jsme ochotni se o něj starat delší dobu.

Většina hlodavců se dožívá v průměru max. tří let.

Morče se však může dožít až osmi. Známé jsou i případy 10letých morčat.

Morče domácí




Morče domácí (Cavia aperea porcellus) pochází z divokého morčete (Cavia aperea).

Morče,andulka

Již dávno předtím, než dobyli Jižní Ameriku Španělé, chovali morčata pro maso a kožešinu Inkové v oblasti dnešního Peru a Chile.

Často se chovala také jako mazlíčci pro děti.


Svědectvím této skutečnosti jsou mumifikovaná morčata nalezená ve vykopávkách inckých sídlišť. Již tehdy se vyskytovaly mnohé barevné rázy.
Avšak výzkumy naznačují, že černá morčata byla (nejspíše z pověrčivosti) hned po narození usmrcována.


V 15. století zmiňuje své první setkání s ochočenými morčaty u jihoamerických indiánů Kryštov Kolumbus a v 16. století tato zvířata popsal v knize o přírodě této oblasti biolog Cornad Bessner.

Není jisté, kdy byla morčata dovezena do Evropy, ale jako domácí mazlíčci se začala chovat na počátku 18. století, a to hlavně v Anglii.



Zpočátku si je mohli dovolit jen bohatí lidé.

V Anglii byly také v 19. století pořádány i první morčecí výstavy. Po druhé světové válce přišla vlna obliby morčat, která trvá dodnes.


V dnešní době existuje mnoho různých plemen morčat, lišících se barvou, délkou i strukturou srsti.












A ted morče na talíři. Tak to jedí v Andách.


Jiný kraj, jiný mrav. V peruánských Andách je slavnostním pokrmem morče
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 papája papája | Web | 13. února 2009 v 15:37 | Reagovat

SONB začala, scháněj si hlasy

2 Charles Charles | Web | 13. února 2009 v 18:52 | Reagovat

Já si žádný hlasy shánět nemusim, to za mě obstará moje osobnost!

3 Arl Arl | 19. února 2009 v 16:02 | Reagovat

ja bych si dala to peceny morce!! vypada uzasne!!!

4 **Reliway** **Reliway** | Web | 17. června 2009 v 18:15 | Reagovat

byla krásná ale to pečený bylo hnusný

5 Andýsek a Nancynka ツ Andýsek a Nancynka ツ | Web | 21. února 2010 v 19:02 | Reagovat

spřátelíš??

6 ´fůůůůj ´fůůůůj | 2. srpna 2011 v 22:34 | Reagovat

jenom mentál může dát morče na talíř je to hienizmus :-?

7 fuj fuj | 2. srpna 2011 v 22:35 | Reagovat

jsi ohavná ty nejsi člověk[3]:

[3]:

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama